sobota 30. listopadu 2013

Vizualizace dat z Facebooku

Napadlo vás někdy, jak by vypadalo zvizualizované propojení vašich přátel na Facebooku? Jestliže si to chcete vyzkoušet, stačí k tomu použít Facebook, Netvizz a Gephi.
Pomocí Netvizzu (https://apps.facebook.com/netvizz/) z Facebooku stáhnete potřebné údaje a díky Gephi je zvizualizujete.
Za pomoci barevného odlišení lze jednoduše vidět skupiny navzájem propojených lidí. To jsou většinou skupiny přátel znající se ze školy, práce a jiných aktivit. V těchto skupinách se zpravidla téměř všichni navzájem znají. Avšak existují i vztahy jednotlivých skupin k ostatním skupinám. A může nás překvapit, jak velké množství takových vazeb existuje.

Podobným způsobem můžeme vizualizovat několik stránek Facebooku, které máme rádi. Zpracovala jsem mapu Dejvického divadla, Divadla Disk, Bia Oko, Kina Aero a Cinema Royal. A to propojení stránek, které tyto stránky „lajkujou“, a navíc, co tyto stránky, které jsou „lajkovány“ „lajkujou“ dále například Divadlu Disk se líbí Noc divadel a to dále „lajkuje“ Českou televizi. Zajímavé je, že tímto způsobem nejvíce „lajkovaných“ stránek, jsou stránky, o kterých jsem dosud neslyšela. Například reSITE festival a stránky pragueoffthemap a navecer.
propojení oblíbených stránek Dejvického divadla, Divadla Disk, Bia Oko, Kina Aero a Cinema Royal


Z toho vyplývá, že snadná cesta, jak se dozvědět o akcích a stránkách, které by se vám mohly líbit, je použití Facebooku, Netvizzu a Gephi.

Žádné komentáře:

Okomentovat