sobota 30. listopadu 2013

Mediální studia

V období několika prvních hodin Informační vědy a srovnávacích mediálních studií, ve kterých jsme se zabývali především zprávami v online prostředí, až do nedávna platil zákaz blogovat. (Výstup z nich však najdete zde http://www.slideshare.net/josefslerka/kdo-co-od-koho)

Zmíním se pouze o tom, jak jsme hlídali přebírané zprávy z ČTK. Já jsem měla na starosti jeden den (přesně 16.10.2013) hlídat zpravodajský portál iDNES.cz a to kolik domácích a zahraničních zpráv je převzato z ČTK a u kolika z nich není přiznán zdroj.
iDNES.cz oproti ostatním internetovým zpravodajským serverům dopadl velice dobře. Podíl ČTK zpráv v domácím zpravodajství je poměrně malý. Pouhé 3 zprávy z celkových 38. U zahraničních zpráv je však až přes 50% převzato z ČTK.
Zprávy převzaté z ČTK jsou vždy přiznané. Na konci článku se objevuje ČTK jako zdroj. Redaktoři iDNES.cz zpravidla zprávy převzaté z ČTK doplňují. Na následujícím příkladu však můžete vidět, o kolik je původní zpráva ČTK doplněna redaktorem iDNES.


originální zpráva ČTK

Na prvním obrázku je původní zpráva ČTK, na druhém zpráva iDNES. Na třetím jsem pak označila vše, co bylo redaktorem iDNES do článku připsáno oproti původní zprávě ČTK. První věta je ve srovnání s ČTK pouze řečena jinak. Třetí a čtvrtá věta je shrnutím toho, co se dále dozvíme v samotném článku. Věta uprostřed článku podává informaci o tom, od kdy do kdy trvala válka v Iráku.

zpráva na iDNES.cz
srovnání původní zprávy ČTK a zprávy na iDNES.cz

V dalších hodinách jsme se přesunuli z prostředí online zpravodajských serverů do světa tištěných novin.
Úkolem bylo kupovat si noviny celý týden a zjistit, jakým způsobem je v nich prezentována kauza Hašek a Sobotka a jak se píše o panu Babišovi.
Nevím, jestli to lze brát jako výhodu nebo nevýhodu, ale na naší skupinu připadl deník Blesk. Daná výhoda a zároveň i nevýhoda spočívala v tom, že se o kauze Hašek – Sobotka stejně tak jako o Babišovi Blesk zmínil pouze ve dvou článcích. Zatímco tedy naši spolužáci četli několikastránkové detailní popisy této kauzy, nám na to stačilo několik minut.
Jaký postoj Blesk zaujal k hlavním představitelům kauzy ČSSD bylo zcela jasné na první pohled díky titulku „Hašku, Tejci, Škromachu! Vaše lež má krátké nohy“ a malé karikatuře Haška, Tejce a Škromacha se zkrácenými nohami. V článku se pak vyskytovala slovní spojení jako „lháři ztrácejí sympatie“, „za pokus o povolební puč je odsoudilo“ a „pučisté“.
Přestože se jednalo o druhý povolební týden, o panu Babišovi se v Blesku zmínili také pouze v jednom článku. Článek s titulkem „Češi v zajetí miliardářů aneb Komu sypeme každý týden peníze do kapsy?“ se vůbec netýkal povolební situace. Babišovo jméno bylo zmíněno v kontextu dalších českých miliardářů a bylo řečeno, že jestliže si někdo kupuje vánočku, kuřecí stehno nebo párky, „sype“ peníze do kapsy Babišovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat