středa 22. ledna 2014

Tentokrát i o Napoleonovi

V další hodině jsme se bavili o různých druzích grafů a vizualizací. U jakéhokoliv typu vizualizace je třeba se nejprve zamyslet, jakou informaci chceme předat, a podle toho graf vybírat.
Uvedu příklad vizualizace dat očekávaného věku dožití. Je pro nás důležitější informovat o tom, v kterých zemích přesáhly hodnoty určitou věkovou hranici? Nebo informovat o tom, která země je na tom nejlépe? Tyto grafy prezentují stejná data jinak:
Každý z nich má své výhody. V prvním případě je zřetelné, v kterých zemích přesáhl předpokládaný věk dožití 70 let a v kterých zemích je předpokládaný věk velice nízký. Avšak u těchto grafů můžeme jen těžko porovnávat hodnoty jednotlivých zemí mezi sebou. Tato informace je však zřetelná z druhého typu grafu. V něm je také daleko lépe vidět, v kterých zemích nenastala žádná změna či kde se předpokládaný věk dožití dokonce snížil.
Můžeme se také zamyslet, zda neexistuje způsob, jak data prezentovat tak, aby výsledná vizualizace obsahovala co nejvíce informací (avšak současně si zachovala jednoduchost a přehlednost).
Kolik různých informací může vizualizace obsahovat? Dobrým příkladem je Minardova vizualizace Napoleonova pochodu do Moskvy z roku 1869. Přehledně obsahuje:
1) údaje o počtu členů armády
2) údaje o směru pochodu
3) údaje o rozdělení a spojení částí armády
4) geografické údaje
5) teplotní údaje a informace o počasí
6) údaje o délce pochodu
zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Joseph_Minard


Žádné komentáře:

Okomentovat