neděle 5. ledna 2014

Televizní zpravodajství aneb o frekvenci střihů a věku moderátorů

Na další hodinu srovnávacích mediálních studií jsme měli za úkol sledovat televizní zpravodajství a všímat si počtu zpráv obsahujících násilí, frekvence střihu zpráv, věku, pohlaví a etnika lidí, kterých se reportéři ptají na názor.
Já jsem měla za úkol analyzovat Televizní noviny na Nově ze středy 27.11. Celkově Televizní noviny trvaly 38 minut a obsahovaly 21 reportáží – průměrná délka reportáže byla tedy necelé dvě minuty. Celkový počet střihů ze všech reportáží byl něco okolo 362. Na počítání střihů jsme použili program Cinemetrics, který je určen pro statistiku délky filmových scén. Program za vás zvládne spočítat množství střihů, zatímco vy při sledování jen mačkáte mezerník.
Sledovat frekvenci střihů reportáží je poměrně zajímavé. Doteď jsem si neuvědomila, jak moc se některé reportáže svým počtem střihů blíží akčním filmům. O tom jsme se také přesvědčili na přednášce, kdy jsme si pouštěli reportáže z roku 2010 o střelci z Devínské Nové Vsi. Muž tehdy zabil sedm lidí, dalších několik postřelil a pak spáchal sebevraždu. Zpráva se objevila na všech televizních kanálech, dokonce i zahraničních. Co nás na jednotlivých reportážích z dané události také zaujalo, byla právě frekvence střihů. Reportáž z TV Nova by opravdu akčním filmům mohla klidně konkurovat.
Vrátím se zpět k analýze Televizních novin – zpráva obsahující násilí se vyskytla pouze jedna, a to o vraždě Češky v Indii. Věk komentujících se pohyboval nejvíce okolo 50 let, u žen dosahoval přibližně 35 let. Osoby nad 60 let se objevily pouze tři, z toho jeden muž a dvě ženy. Všichni komentující byli běloši, pouze v jedné zahraniční reportáži se objevili dva Hispánci.
Věk komentujících nás vedl k tomu, abychom také zkoumali věk moderátorů zpráv. Zatímco v komentářích se na všech televizních kanálech pohybuje věk dotazovaných kolem 30 – 50 let, věk moderátorů zpráv je čím dál tím nižší. Oproti zahraničním televizním zprávám, kde nejsou výjimkou moderátoři starší 50 let, se věk našich moderátorů pohybuje okolo 35 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat