středa 22. ledna 2014

Ještě jednou o věku...

Již v předchozím příspěvku jsem se zmínila o nízkém věku moderátorů zpráv u nás oproti zahraničí.
Průměrný věk všech moderátorů zpráv na našich největších televizních stanicích (ČT, Nova, Prima) je 35 let. Z těchto 16 moderátorů je šest ve věku 25-30 a pouze čtyři nad 40 let.
Na Slovensku je průměrný věk moderátorů o něco vyšší – 39 let. Sedm moderátorů je nad 40 let, pouze jedna moderátorka je pod hranicí 30 let.
A jak je tomu tedy v zahraničí? Průměrný věk moderátorů je o něco vyšší. Například na rakouské televizní stanici ORF dosahuje průměrný věk 43 let, ani jeden z moderátorů není mladší 30ti let. Na Švédském SVT dosahuje průměrný věk 47 let, nejstaršímu moderátorovi je 67 let. Ve Velké Británii dosahuje průměrný věk 51 let a v USA 50 let.
Vypozorovali jsme, že věk moderátorů je na západě vyšší a na východě nižší. Průměrný věk moderátorů východních zemí je 38 let, zatímco západních 44 let.
Nyní si můžeme položit otázku, čím to je a co z toho plyne. Při hodině jsme si vytvořili pracovní hypotézu, že důvodem je delší tradice televizního vysílání a odlišná žurnalistická tradice v západních zemích. V těchto zemích je tedy i větší počet zkušených moderátorů. Mladí, začínající nováčci se na tyto pozice dostávají až po letech praxe. Na východě byli naopak moderátoři z dob socialismu vystřídáni především mladšími tvářemi.
Toto je však pouze hypotéza a správnou odpověď zatím neznáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat